Herfst, tijd voor pompoenen

Herfst, tijd voor pompoenen

Het wordt buiten kouder en guurder. De bladeren beginnen te verkleuren en ook al is het nog heerlijk zonnig. De herfst staat op de drempel van de deur. Voor mij betekent herfst de tijd dan de natuur gaat kleuren in geel, rood en bruin. En er komen weer anderen groenten en fruit in de schappen van de groenteboer. Een daar van is de pompoen. Heerlijk!

Pompoensoep recept

Want dan kan ik weer een van mijn favoriete recepten maken: pom­poen­soep. Dit recept van deze lekkere dikke soep met kruidige gember is mijn favoriet. Ik maak deze soep vaak en dan schuiven er graag vriendinnen aan om mee te smikkelen. Dus op veler verzoek hier het heerlijke recept. 

Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • 2 uien
  • 3 el olijfolie
  • 1 grote winterwortel
  • 1 kleine zoete aardappel
  • 600 g pompoen (biologisch)
  • 2 cm verse gember
  • 1 rode peper 
  • 3 tenen knoflook
  • 1 a 2 bouillonblokjes tuinkruiden (naar eigen smaak)
  • eetlepel ras el hanout kruiden
  • 750 ml kraanwater

Snijd de ui en knoflook in kleine stukjes. Verhit olie in een soeppan en fruit de knoflook en ui 5 min. Boen de pompoen aan de buitenkant schoon en snijd de pompoen in parten (met schuil en al) en verwijder de zaden en draderige binnenkant. Snijd het vruchtvlees met schil in stukjes. Snijd het steeltje van de rode peper. Halveer de peper in de lengte en verwijder met een scherp mesje de zaadlijsten. Schil en rasp de gember. Schil de zoete aardappel en boen de winterwortel goed schoon en snijd de beiden in kleine blokjes.

Pompoensoep recept van Hanneke van HanneHaves
Voeg de pompoen, winterwortel, zoete aardappel, rode peper, gember toe aan de knoflook en ui. Schep ongeveer 5 minuten de groente om. Intussen breng je het water aan de kook in een waterkoker en voeg dit toe met het bouiliontblet(ten).  Laat op laag vuur in 25 min. gaar worden. Pureer de soep met de staafmixer. Voeg wat water toe als de soep te dik is. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Verdeel de soep over de borden.

Heerlijk met wat brood, crackers of toast met kruidencrème zoals boursin.

Eet smakelijk!! 

Pompoenen versieren

Wil je de pompoenen kan je ook gebruiken voor versiering in huis. Leuk om een blad met kaarsen erbij. Gezellig nu het sneller donker wordt. Of leuk in de tuin met wat potten erbij.  Maar natuurlijk kan je een pompoen ook gebruiken voor versiering (kijk naar het filmpje hieronder)? Eind oktober is het Halloween. Als je een eetbare variant gebruikt, schraap dan zoveel vruchtvlees mogelijk uit de pompoen. Vul de ingrediënten voor de soep dan aan met extra winterwortelen en zoete aardappelen.

Versier je pompoenen  HanneHaves

Lekker om op te knabbelen

Gooi jij de pitten van de pompoen weg? Niet doen je kan ze heerlijk roosteren. 

Gooi jij bij van de pompoen weg bij het schoonmaken van je pompoen voor de soep? Ik kan je vertellen, dat doet bijna iedereen. Ik zeg nu: niet meer doen!!

Geroosterde pompoenpitten zijn en niet alleen makkelijk te maken maar ze zijn ook heel erg lekker. Bestrooi ze koriander of venkel zaad of gewoon met peper en zout. Na het roosteren bestrooi  ik ze voor een knapperige bite. Maar als je een soep maak dan kun je ze daar ook op het laatst overheen strooien. Hoe je dat moet doen? Ik vond hier een lekker recept op de site van Made by Ellen (aanrader!!)

pijnboompitten roosteren

 En hier volgen nog wat leuke Pompoen versiertips.

 Mis geen Happy Hippie News meer

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen worden eerst goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.